Fužine

Malo mjesto , nastalo ne tako davno, u 17. stoljeću kada su knezovi Zrinski ovdje iskopavali željeznu rudu. Samo ime Fužine vjerojatno dolazi od talijanskog „fucina“ , jer je „fužinarstvo“ pojam za iskop i preradu željezne rude.

Fužinarstvo nije bilo isplativo i brzo je ukinuto, ali gradnjom Karolinske ceste /1726-1737/ Fužine se pretvaraju u malo naselje na cesti koja spaja unutrašnjost i more. Razvoju Fužina doprinijela je i željeznička pruga koja je 1873. došla u mjesto. Još jednu cestovnu povezanost Fužine dobivaju 1995. godine spojem na autocestu preko ulazne rampe u Vratima.

Turizam se u Fužinama spominje od 1874. godine, pa pogledajmo što je danas ondje interesantno. Ulaskom u mjesto iz smjera Vrata, s desne strane prostire se prekrasan pogled na jezero Bajer, akumulacijsko jezero kao i Lepenica, i manje jezero Potkoš koji vodom napajaju HE Vinodol.

Bajer ima uređenu šetnicu oko jezera, a na samom jezeru od prošle godine plovi turistički brod opremljen ugostiteljskim objektom. Šetnja, biciklističke staze, jedrenje, ronjenje i jahanje moguće su aktivnosti na jezeru i oko njega te kroz šumu. Oko jezera vozi i turistički vlakić, a postoji i mogućnost vožnje u kočiji. Na samoj šetnici nalazi se jedna atrakcija – špilja Vrelo koja je pronađena pri izgradnji jezera. Duga je 300 metara, a za turiste je uređeno i osvijetljeno 180 metara špilje. U špilji se često održavaju izložbe, koncerti i slične priredbe. Puna je siga (stalaktita i stalagmita), a u njoj obitavaju leptiri, pauci, šišmiši. Tijekom cijele godine u špilji temperatura ne prelazi preko 8 °C, a iz nje izvire voda poput malog vrela pa od tuda i naziv špilje.

Drugo jezero koje treba posjetiti je Lepenica na kojem se za ljetnih mjeseci možete kupati u prekrasno čistoj planinskoj vodi.

Oko Fužina postoje označene i uređene biciklističke staze. Od lakših, kroz Lič polje ili oko jezera i onih malo zahtjevnijih koje vode podno Bitoraja i Tuhobića. Fužine su i raj za planinarenje i šetnje od Preradovićevog brda, Bitoraja, Tuhobića, Viševica i drugihbrda i brdašaca u okolici.

Krenemo li od centra Fužina prema željezničkoj stanici proći ćemo ispod pruge, pa pored Drvenjače, drvne industrije koja je uz turizam pokretač Fužina, te doći do Lič polja i mjesta Lič. Šetnjom kroz biljem bogato polje do svetišta Majke Božje Snježne, uživat ćete u pogledima na prostranost polja i okolne šume koje ga okružuju. Zanimljivost Liča je i „Etnografska zbirka Lič“ u samom mjestu, a kad smo spomenuli svetište nije na odmet reći da je crkva sv. Antona Padovanskog u Fužinama jedna od najvećih sakralnih objekata Gorskog Kotara.

Kad ogladnite, a imate sreću da ste u jesensko doba u ovom kraju, trebate kušati jela od vrganja te razna domaća jela i specijalitete iz „Vagabundove Kolibe“ koja se nalazi na cesti Lič – Novi Vinodolski, srneći gulaš u lovačkom domu „Arnici“ ili savijače od borovnica u „Bitoraju“. I ne propustite degustirati likere od borovnica, šipka ,bazge, šumskog voća…

Style subway for Widget gallery not found!

 

 

 

 

Tags: Romanski photo, Blog, Foto Škrinja, Slikam i skitam, roman avdagić, romanski, izleti, hrvatska, fotoklub klik, klik, putopis, željezničarske novine , gorski kotar, fužine, vagabundova koliba , lič, bajer, lepenica, Izleti po Hrvatskoj, Ideje za izlete

Kiks - Art

Foto-Škrinja

Romanskiphoto

Google+

fotoskrinja logo 1.fw