Istra Rovinj-Savudrija

Rovinj – Savudrija

 

 Moj posljednji posjet Istri bio je u svibnju 2012. Taj mi se vrlo interesantan dan, u mjesecu svibnju, mjesecu proljetnog sunca i toplih sunčanih dana, urezao u zauvijek u pamćenje.

Tog smo svibanjskog jutra krenuli na put prema Istri preko Gorskog Kotara s planom rute: Mošćenička Draga, Labin, Rovinj i na kraju Savudrija.

Okupili smo se unatoč kiši i magli, onoj gustoj, pravoj zagrebačkoj. Autoput do Karlovca bio je slinav, a nakon grada na četiri rijeke pred nama su bila brda i, taman smo prošli Vrbovsko, krenuli uzbrdo, kad se kiša počela pretvarati u snijeg. Odmah sam se sjetio slavne Delićeve izjave: “Ma, ljudi moji, je li to moguće?!“ Isprva sitne, a zatim sve veće i gušće pahulje počele su nam prekrivati pogled kroz vjetrobransko staklo. Stali smo na Ravnoj Gori, gdje je „palo“ grudanje. Zamislite, u svibnju. A činilo nam se kao da je veljača. Zagrijavši se toplim napitcima, krenuli smo dalje put Rijeke, te kroz Opatiju do Mošćeničke Drage gdje nas je dočekao pravi jesenski dan. Jugo i kiša. Tu smo odlučili da ipak nećemo stati u Labinu.

 

Negdje na pola Istre prestala je padati dosadna kiša i taman oko podneva stigli smo u Rovinj. O Rovinju se već mnogo pisalo, ali da ponovimo neke činjenice. Prvo naseljeno područje na mjestu današnjeg Rovinja zvalo se Castrum Rubini, i nalazimo ga u djelu "Cosmographia" ravenskog Anonimusa, iz VII. stoljeća. Postoje pretpostavke da je naselje sagrađeno između III. i V. stoljeća. U prapovijesti, u doba Histria, nađeni su ostaci u okolici samog Rovinja. Rovinj zemljopisno spada u takozvanu “Crvenu Istru”, a oko Rovinja prostire se Rovinjski arhipelag od 22 otočića.

Rovinj i Rovinjani su kroz povijest imali problema s Rimljanima, Uskocima, Mlečanima, no zadržali su upravu grada za vrijeme austrijske i francuske administracije. Poslije I. svjetskog rata pripao je talijanskoj provinciji Furlanija-Julijska krajina, sve do hrvatskog ustanka u Istri. Nakon pada Italije 1943., Rovinj se tek 1947. pripaja bivšoj Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj.

Style subway for Widget gallery not found!

Iz kojeg god smjera prilazite Rovinju, prvo što ugledate jest velebna Crkva svete Eufemije. Crkva se gradila i nadograđivala od X. do XVIII. stoljeća. Zanimljiv je podatak da se zvonik izgrađivao od 1651., a gradnja je trajala 26 godina. Na vrhu zvonika visokog 62 metra, nalazi se bakreni kip sv. Eufemije postavljen 1758. godine.

Vratimo se našem putovanju. Nakon „jesenjeg“ dana u Moščenici, u Rovinju smo ušli u prohladan proljetni dan s pokojom zrakom Sunca koja se probijala kroz oblake. Prošetali smo po staroj jezgri Rovinja koja je uvijek zanimljiva sa svojim kamenim uličicama (ulica Carera), starim biciklima i nizom posebnih detalja.

Nakon Rovinja krenuli smo preko Limskog kanala prema najzapadnijoj točki Hrvatske, malom ribarskom mjestu Savudriji. Stali smo kratko u Limskom kanalu, kojeg čak i neki turistički vodiči navode kao fjord, što je netočno jer fjord nastaje radom ledenjaka. Ovo je zapravo estuarij, potopljeno riječno ušće. Ovaj je nastao prodorom mora u staro korito rijeke Pazinčice koja ponire kod Pazina. Naziv „Limski kanal“ dolazi od latinske riječi „limes“, što znači „granica“, koja je ondje postojala u rimsko doba i označavala granicu između provincija Italije i Dalmacije. 

Nekako smo uspjeli promašiti skretanje za Savudrijsku valu i kao da smo se našli u Miamiju. Kao mala djeca zurili smo u Kempinski hotel s golfskim terenom i pitali se da nismo možda zalutali u neko drugo vrijeme i drugo mjesto. No ipak smo uspjeli naći put do našeg odredišta putovanja, prekrasne Savudrijske vale. Ondje nas je pak dočekalo pravo rano ljeto pa skidamo jakne, a neki se skidaju do majica kratkih rukava. Kao dijete bio sam ondje s izviđačima u kampu Veli Jože i u sjećanju mi je ostao moćan savudrijski svjetionik. Poznate savudrijske rampe za čamce postale su meka za fotografe, a na kraju dana, kao da smo nagrađeni, fotografijama smo ovjekovječili očaravajući zalazak Sunca. Putovanje koje pamtim kao „četiri godišnja doba u jednom svibanjskom danu“ završilo je povratkom, bez kiše i snijega, u Zagreb.

 Style subway for Widget gallery not found!

 

Tags: kalnik, Romanski photo, Blog, Foto Škrinja, Slikam i skitam, roman avdagić, romanski, izleti, hrvatska, more, istra, rovinj, savudrija, fotoklub klik, klik, 4 godišnja doba , putopis, željezničarske novine , Izleti po Hrvatskoj, Ideje za izlete

Kiks - Art

Foto-Škrinja

Romanskiphoto

Google+

fotoskrinja logo 1.fw