Kamačnik - Čogrljevo jezero

Izlet koji spaja jedan kanjon rječice Kamačnik i čudesno jezero u Moravicama , Čogrljevo jezero .

Krenimo od početka . Do Kamačnika možemo doći iz smjera Zagreba ili Rijeke , vlakom ili autocestom . Izlet je ko stvoren za dolazak vlakom jer se jedna i druga točka, kanjon Kamačnik i Čogrljevo jezero, nalaze samo  petnajstak minuta udaljeno od postaja Vrbovsko odnosno Moravice.

Kamačnik je prekrasan kanjon , sutjeska , kako ju je opisao Željko Poljak u svojoj knjizi Planine hrvatske „kao sutjeska puna divlje romantike „..Početak naše šetnje počinje na ušću Kamačnika u Dobru gdje počinjemo uz šumarsku kuću u kojoj ćete morati kupiti ulaznicu za zaštićeni krajolik Kamačnika , na području grada Vrbovsko. .

Cijeli kanjon je dugačak 6,8 km, u oba smjera , te će vam trebati 2- 3 sata hoda ako želite proći cijelu stazu. Staza me podsjeća jako na Bledski Vintgar , a napravljena je 1961. godine. Prvi dio je sigurno najzanimljiviji, počinje uz ostatke stare pilane ,pa drvenim mostićima  presijeca kanjon na više mjesta i možete uživati u pogledu na prirodu i same brzace koji imaju svoju čar u bilo koje doba godine , bilo ljeto , zima , jesen ili proljeće. Na kraju vašeg puta je krški izvor Kamačnika koji je ustvari potopljeni špiljski kanal .Uz sam kanjon postoje odlična mjesta na kojima možete uživati u netaknutoj prirodi na samo 1 sat da li od Rijeke ili od Zagreba. U ljetnim mjesecima je odlično mjesto za pobjeći od vrućina , jesen će ponuditi milijune boja lišća ,zima ima svoje čari bjeline a proljeće nas časti s hrpom proljetnog cvijeća , i velikom količinom vode u kanjonu. Kad završite šetnju možete se počastiti u ugostiteljskom objektu hrvatskih šuma . Preporučam pastrve na više načina , budući da je uzgajalište na samom ušću Kamačnika . Naravno nikako ne smijete preskočit štrudle od šumskog voća.

Style subway for Widget gallery not found!

Kad se fino nahranite možete krenuti prema Čogrljevom jezeru do kojeg ćete doći putem koji spaja dvije povijesne ceste Luizjanu i Karolinu. Da podsjetimo, to su povijesne ceste koje su spajale Karlovac s morem. Lujizjana je išla trasom Karlovac – Stative -  Netretić – Severin na kupi – Moravice – Skrad –Delnice Lokve –Jelenje-Kamenjak – Grobnik –Rijeka a Karolina od Bakra preko Fužina, Mrkoplja , Ravne Gore , Vrbovskog , Bosiljeva do Karlovca. Dakle, krenemo iz Vrbovskog cestom prema izlazu i na najvećem zavoju , u samom luku počinje cesta koja je dijelom i vrlo dobar makadam koji svojim putem prati prugu Zagreb Rijeka , na dijelu Vrbovsko – Moravice. Na samom početku s lijeve strane vidimo ostatke mosta preko rijeke Dobre , početka pruge, Vrbovsko – Črnomelj (SLO) čija je gradnja počela u 5 mjesecu 1939. godine i nikad nije završena jer poslije drugog svjetskog rata i pripojenja Rijeke Hrvatskoj, više nije bila potrebna.

Nakon 9 km dolazimo u Moravice gdje nalazimo zaselak Tići i samo Čogrljevo jezero. Kad sam prvi puta došao ovdje oduševila me igra boja: plave, zelene , žute , te mirnoća jezera koje je nastalo od 5 izvora. Postoji uređena šetnica oko samog jezera s postavljenim klupicama , u crnogoričnoj šumi , miru i tišini. Jezero je puno potočnih pastrva , koje možete i nabaviti u obližnjoj kući. Na kraju jezera je slap Vede koji je korišten kao pogon maloj pilani i mlinu.

Nakon obilaska ovog dijela možemo krenuti prema Skradu i Zelenom Viru, više o tome u nekoj drugoj priči .

Style subway for Widget gallery not found!

Tags: Romanski photo, Blog, Foto Škrinja, Slikam i skitam, roman avdagić, romanski, izleti, hrvatska, fotoklub klik, klik, putopis, Izleti po Hrvatskoj, Ideje za izlete

Kiks - Art

Foto-Škrinja

Romanskiphoto

Google+

fotoskrinja logo 1.fw