Skrad - Zeleni Vir

Nastavak na prethodnu priču… Iz Čogrljevog jezera krećemo prugom ili starom cestom kroz mjesta Donja i Gornja Dobra te dolazimo do Skrada. Nekoć obavezno mjesto u kojem je stajao bus iz Zagreba, punilo se vozilo gorivom ili se išlo u Zeleni Vir.

Skrad se počinje ubrzano razvijati 1802. –1806. gradnjom Luzjanske ceste, a 1873. godine dolazi do njega pruga Zagreb – Rijeka. Turizam je početkom 20. stoljeća bio jedna od većih djelatnosti u Skradu pa se već 1919. otvara prvi hotel „Zeleni Vir“. Godine 1938. otvorena je vila „Veli Bor“, uređena po tadašnjim standardima švicarske i austrijske škole turizma. Kasnije se Skrad profilira kao lječilišno mjesto, a 1935. godine Skrad dobiva 30-metarsku skakaonicu koju je konstruirao Norvežanin Hansen. Tada je vjerojatno bilo dosta snijega. :) Prije nego krenem s pričom o najpoznatijem dijelu Skrada, napomenuo bih da iznad Skrada postoji Skradarski vrh koji je i točka u HPS-u. Na vrhu je lijepa travnata zaravan, a na njoj kapela Marijina Uznesenja. Geodetski znak vrha i metalni žig nalaze se na humku pokraj livadice. Pogled s vrha seže prema Javorovoj kosi i najdaljoj Bjelolasici.

Danas bih više govorio o području podno Skrada, prema dolini Kupe. To je ustvari nekoliko lokaliteta koje stvarno vrijedi pogledati, odnosno posjetiti. Prvo Zeleni vir. Ondje je 1921. napravljena Munjara, mala hidrocentrala na izvoru potoka. Sam Zeleni vir nalazi se od izletišta, planinarski dom i kuća hrvatskih šuma (302 m/nm), kojih 20-ak minuta uspona prema Skradu. Sam izvor je na 345 m/nm. Iznad njega je impresivan slap Curak, a ispod izvor potoka Iševica. U polušpilji izvire voda zelenkastog sjaja, a otuda i naziv tom području. Kad se vraćate prema domu, obavezno stanite na malom otočiću prije same Munjare gdje voda u prekrasnom slapu pada u malo jezerce. Slap je nepresušan izvor fotografija pa ih i ovdje možete vidjeti.

Style subway for Widget gallery not found!

Do doma „Zeleni Vir“ može se doći i cestom uz sam potok od Kupe ili cestom od Skrada, no ja predlažem kružnu šetnju Skrad željeznička stanica – Zeleni vir „dom“ – Izvor –Dom – Vražji Prolaz – Muževa Hižica – Skrad željeznička stanica. Cijelo to područje je 1962. godine proglašeno posebnim geomorfološkim rezervatom i predstavlja jedinstveni krajolik tako specifičan za krš, surov i prekrasan. Tijekom godina ovdje sam bio puno puta. U osamdesetima sam prvi put bio ondje kao dijete sa školom, a onda sam čak proveo tri dana i dvije noći s društvom u samom Vražjem prolazu podno Muževe Hižice. Prehranjivali smo se gljivama, biljem i mesnim narescima, upoznali prohladne noći i svakakve noćne posjetitelje. Jednom smo prilikom čistili cestu od vjetrom srušenog stabla koje nam je prepriječilo put. No Vražji prolaz je pravi bijeg od paklene zagrebačke vrućine te obavezno stajalište kad god se nađemo u tom kraju.

Vražji prolaz impresivna je sutjeska koju je tijekom stoljeća napravio potok Jasle. Stijene okomito padaju u potok i stvaraju nestvarnu divljinu krajolika za koju kažu da je jedna od najljepših u našoj zemlji. Na obroncima možemo vidjeti, ali samo kad nema puno turista, divokoze, ali i lisice i ostale male glodavce, poput puhova. Kanjon koji je napravljen snagom vodene stihije ukroćen je mostićima i putićima da bismo mogli uživati u pogledu, a na kraju puta nalazi se Muževa Hižica.

Muževa Hižica je po narodnoj predaji dobila ime po „mužu“, muškarcu koji je ovdje skrio ljude od najezde Turaka. Špilja je krasan speleološki lokalitet koji se prostire na 200 metara i puna je stalaktita i stalagmita. Na kraju špilje nalazi se još neistraženo jezerce. U samoj špilji je, nekako u isto vrijeme kad i u Postojnskoj jami, pronađena čovječja ribica.

Od Muževe Hižice možete krenuti prema Skradu ili se vratiti u dom i prepustiti se gastronomskim užicima. Ne probati neke od tamošnjih specijaliteta, bila bi prava šteta. U ponudi su jela od riba, žaba, gljiva te razni gulaši s lovačkim kobasicama, a ne smijemo zaboraviti slane nadjevene palačinke „Curak“ i slatke palačinke „Vražji Prolaz“. Može se naletjeti i na domaće proizvode od šumskog voća, likere i rakije mještana koji ih prodaju pred planinarskim domom.

Style subway for Widget gallery not found!

 

Tags: Romanski photo, Blog, Foto Škrinja, Slikam i skitam, roman avdagić, romanski, izleti, hrvatska, željezničarske novine , Izleti po Hrvatskoj, Ideje za izlete, skrad, zeleni vir, vražji prolaz, Mužekova hiža

Kiks - Art

Foto-Škrinja

Romanskiphoto

Google+

fotoskrinja logo 1.fw